onze duurzame
projecten

Wij telen onze paprika’s op een zo’n duurzaam en eerlijk mogelijke manier. Voor ons betekent het: de impact van de teelt en het verpakken van onze producten op het milieu verkleinen. En het welzijn vergroten van medewerkers en consumenten.

Zonnepanelen om verder te verduurzamen

SweetPoint Middenmeer produceert jaarlijks 3000 ton rode puntpaprika’s. Het bedrijf kreeg twee jaar geleden 1308 zonnepanelen op het dak, goed voor 420 megawatt energie per jaar. Naast groene energie voor ons bedrijf, voorzien de panelen ook 120 huishoudens per jaar van energie. “In de zomer produceren we genoeg energie voor ons bedrijf, in de winter komen we te kort. Naast aardwarmte gebruiken we dan WKK’s (warmtekrachtkoppelingen). Deze mini-energiecentrales werken op gas maar zijn energiezuinig en efficiënt omdat ze niet alleen warmte produceren, maar ook elektriciteit opwekken én CO² die nodig is voor de groei van onze planten.”

Biologisch evenwicht dankzij natuurlijke bescherming

Gewasbescherming is streng gereguleerd. Helemaal voor de markten Europa en Japan waar Personal Vision rode en groene blokpaprika’s voor teelt. “De strenge regels zien wij als een uitdaging. We maken gebruik van biologische gewasbescherming, curatief maar vooral preventief. We geven biologische voedingsstoffen met nuttige bacteriën en schimmels die de wortelzone versterken, zo krijgen we sterke planten.”

Duurzame energiemix

Het verwarmen van 68 hectare kassen is een enorme opgave. VD Holland en Jansen Paprika doet dit op de schoonst mogelijke manier wat resulteert in 80% minder gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee ook in 80% minder CO2 uitstoot. ‘’Wij pompen water van 75 graden uit de ondergrond waarmee de kassen worden verwarmd. Bij koudere buitenomstandigheden gaan ook de warmtepompen aan. In de herfst en winterperiode neemt het bedrijf warmte af van een biomassa installatie. Deze verwerkt versnipperd snoeihout uit een straal van maximaal 150 km rondom Andijk. Dit is nog niet alles, want ook onze kassen zijn zogenoemde ‘groen label kassen’. Dit zijn kassen die gebouwd zijn met tal van milieuvriendelijke aanpassingen erin verwerkt’’.

Gezonde werknemers

”Wij vinden het belangrijk om te investeren in langdurige contracten met onze werknemers en hun de mogelijkheid bieden om in een nette, betaalbare woonplek te kunnen wonen.” In de zomer van 2022 is er een appartementencomplex op het eigen terrein van VD Holland opgeleverd. In totaal biedt het ruimte voor 60 werknemers.  Er zijn ruime 2 en 3 persoonskamers en een aantal appartementen die beschikbaar worden gesteld aan koppels. Naast het appartementencomplex heeft VD Holland enkele woningen (met agrarische bestemming) rondom onze kwekerijen waar medewerkers wonen.

Kom bij ons werken

Wil jij samen met een team bijdragen aan het succes van Growers United. Wij zijn continu op zoek naar nieuw talent die samen met ons wil groeien.